Pengar återimaginerade: Bitcoin och Ethereum är en DeFi-dubbelakt

Spänningarna mellan stammarna Bitcoin Code och Ethereum har rörts om av en trend som utomstående kan se som ett tecken på harmoni.

Under hela juni steg mängden tokeniserad bitcoin på Ethereum, huvuddelen av den i WBTC, en speciell ERC2-token känd som ”inslagna bitcoin”, från 5 200 BTC till 11 682 BTC – nu värt cirka 108 miljoner dollar – enligt btconethereum.com .

Som deras vana beskrev varje fraktion tillväxten av WBTC-symboler, vars värde är kopplat en till en mot en låst reserv av faktiska bitcoin, som ett bevis på deras mynts överlägsenhet över den andra

Ethereum-folkmassan sa att det visade att även BTC-„hodlers“ tror att Ethereum-baserade applikationer ger en bättre transaktionsupplevelse utanför kedjan än plattformar byggda på Bitcoin, såsom Lightning eller Blockstream’s Liquid . Bitcoiners, däremot, tog det som en bekräftelse att människor lägger större värde i den äldsta, mest värdefulla kryptotillgången än i Ethereums etertecken.

Du läser Money Reimagined , en vecka som tittar på de tekniska, ekonomiska och sociala händelserna och trenderna som omdefinierar vårt förhållande till pengar och förvandlar det globala finansiella systemet. Du kan prenumerera på detta och alla CoinDesks nyhetsbrev här .

Under rivaliteten på Crypto Twitter säger trenden bitcoin-på-Ethereum mer om komplementaritet än konkurrens.

Uppgifterna belyser samtidigt att bitcoin är kryptuniversumets reservtillgång och att Ethereums växande ”DeFi” -ekosystem är cryptos go-to-plattform för att generera kredit och underlätta fluidutbyte.

Parallell med verklig värld

Även om det är för tidigt att veta vem de eventuella vinnarna blir, tror jag att denna trend fångar det tidiga början av ett nytt, decentraliserat globalt finansiellt system. Så, för att beskriva det, är en analogi för den existerande användbar: bitcoin är dollarn, och Ethereum är SWIFT, det internationella nätverket som koordinerar gränsöverskridande betalningar mellan banker. (Eftersom Ethereum försöker göra mycket mer än betalningar, kan vi också citera ett antal andra organisationer i denna analogi, till exempel International Swaps and Derivatives Association (ISDA) eller Depository Trust and Clearing Corporation (DTCC) .)

Så låt oss avvisa påståenden som Ethhub.ios grundare Anthony Sassano. Han hävdade att eftersom bitcoin-tokentransaktioner på Ethereum vägrar gruvarbetare som de annars skulle få på bitcoin-kedjan, blir bitcoin en „andra klassers medborgare“ för eter. Du kan knappast förvänta dig att människor i länder där dollar föredras framför den lokala valutan att tänka på den förra som andra klass. Och precis som USA gynnas av utländsk efterfrågan på dollar – via seignorage eller räntefria lån – bitcoininnehavare drar nytta av dess eftertraktade likviditet och säkerhetsvärde i Ethereum-ekosystemet, där de låter dem hämta premiumränta.

Att förklara vinnaren bitcoin baserat på sitt överklagande som en reservtillgång är fortfarande att jämföra äpplen med apelsiner. Ether betraktas i allt högre grad inte som en betalnings- eller värdevärdevaluta utan för vad den var avsedd: som en vara som bränsle det decentraliserade datornätverket som ordnar sina smarta kontrakt.

Det nätverket upprätthåller nu sitt finansiella system, en decentraliserad mikrokosmos av den massiva traditionella. Det tar tokeniserade versioner av de underliggande valutorna som användarna värderar (vare sig bitcoin eller fiat) och tillhandahåller ointermedierade mekanismer för att låna ut eller låna dem eller för att skapa decentraliserade derivat- eller försäkringsavtal. Det som växer fram, om än i en för volatil form för traditionella institutioner, är en mångfacetterad marknad för hantering och handel med risker.

Detta system drivs av en global innovations- och utvecklingspool som är större än Bitcoin. Från juni förra året var det 1 243 heltidsutvecklare som arbetade på Ethereum jämfört med 319 som arbetade på Bitcoin Core, enligt en rapport från Electric Capital. Medan det arbetet är spridd över flera projekt ger storleken på dess community Ethereum fördelen med nätverkseffekter.

Oavsett om DeFi kan tappa sin vilda västkänsla och mogna tillräckligt för mainstream-antagande, lägger koden och idéerna som genereras av dessa ingenjörer grunden för vad som helst reglerade eller oreglerade blockchainbaserade finansmodeller dyker upp i framtiden.